Hoe ga je om met copycats?

De meeste creative achievers hebben er wel eens last van. Copycats. Iemand jat iets van je werk. Of is op z’n zachtst gezegd ‘geïnspireerd’ geraakt door jouw creatie. En besluit het over te nemen. Er een zwengel aan te geven. En dat doet pijn, als je met liefde en plezier hebt gewerkt aan datgene dat zo dicht bij je staat. Aan dat waar je goed in bent. Dat wat je, in zekere zin, bént. Maar hoe ga je er in vredesnaam mee om?

copycats2021.png

De schrik

Het moment dat je het ziet. Dat iemand blatantly dezelfde woorden gebruikt voor een propositie. Bijvoorbeeld een salespagina. Een e-mail. Een productnaam. Een productlabel. Een eventprogramma. Headlines. In mijn geval, een aantal jaren geleden zelfs een internetadres dat wel héél veel leek op mijn aanbod, inclusief de online opleiding die ik met veel liefde, tijd, geld en opgeofferde nachtrust had gemaakt, en tegen exact dezelfde prijs. Auw! Nadat de eerste adrenalinestoot door je lijf is gejaagd, word je overspoeld door een gevoel van verontwaardiging. Je gelooft het bijna niet. maar je ziet dat het waar is.

Allerlei gedachten schieten door je hoofd. “Hoe kunnen ze?” “Konden ze zelf niets creatiefs verzinnen?” Vanuit de verte hoor je iemand goedbedoeld zeggen ‘Joh, dat is toch een compliment?’. Maar zo voelt het helemaal niet. Je voelt je vernacheld. Bijna op het obscene af.

En dan?

Je slikt nog net je koffie weg, haalt diep adem en googelt wat. Je vindt nuttige artikelen en tips. Bijvoorbeeld van top notch internetcopywriter Aartjan, en van jurist Charlotte. Je bekijkt templates voor cease & desist brieven. Je stippelt allerlei scenario’s uit om dit toch nooit meer te laten voorkomen. Je luistert een paar podcasts van vakgenoten. Hoort iemand zonder scrupules zeggen ‘iedereen jat van elkaar, that’s part of the game’. Maar zo voelt het helemaal niet voor je. Je voelt je niet gehoord. Stuck in a wild jungle full of predators. Je belt een vriendin op. Uiteindelijk concludeer je dat er niet één vastomlijnd, standaard antwoord is op dit veel te vaak voorkomende probleem.

Het hangt ervan af

  • Als het voortbestaan van je bedrijf direct in het geding is: juridische support is dan cruciaal. Ga hier, hier of hier naartoe.

  • Als je het zelf wilt aanpakken: stel de Nederlandse variant van een cease & desist brief op. Een modelbrief kun je hier, hier, en hier vinden.

  • Als je voornamelijk geïrriteerd bent en je kunt in principe gewoon verder met je werk, ga dan hier, hier of hier naartoe.

    Stuk voor stuk prima adviezen. Maar het hangt van jouw situatie en van je intrinsieke leiderschapskwaliteiten af welke methode je kiest. Wat bij je past. Wat goed voelt voor je.

Hoe ga je om met de emotionele tegenslag?

Ik ben geen jurist, zal ik ook nooit worden. Maar ik kan wel iets zeggen over hoe het voelt om hier doorheen te gaan (long story short: ongelooflijk naar!). En hoe je kunt terugveren van dit nare euvel. De manier is uiteraard afhankelijk van de mate waarin het je emotioneel geraakt heeft, en de omvang van de schade die je erdoor hebt geleden. Een paar suggesties:

1.) Blijf er niet in hangen

De wereld is niet vrij van a-holes. Het is gewoon de waarheid. Je hebt het er mee te doen, en een keuze te maken in hoe je dit mentaal wilt opvangen. Niet opvangen heeft geen zin. Je kop in het zand steken ook niet. Je mate van veerkracht is hierin van grote waarde. Werk aan je veerkracht. En zorg dat je je energie op peil houdt. Want dealen met a-holes vergt vaak bakken energie. Die je wel beter kunt gebruiken.

2.) Gebruik je creativiteit

Hoe kun je gebruik maken van je creativiteit om iets door te ontwikkelen zodat het niet meer is wat iemand van je jatte? En ja, dit betekent dat je zelf je eigen creatie moet aanpassen, of iets nieuws bedenken. Waar dan weer een ander ‘door geïnspireerd’ kan raken. Maar dat neemt niet weg dat JIJ je creatie op JOUW manier kunt ontwikkelen. Zodat het 100% bij jou en jouw eigen tribe past.

3.) Reconnect met je gevoel van eigenwaarde en unieke expressie

Soms kan het je niet in de koude kleren gaan zitten als iemand je besteelt. Is het niet altijd makkelijk om je sterk en zeker te voelen. Blijf in contact met dat wat je zeker weet: je hebt talent, je hebt skills, en je mag plezier hebben van het creatieproces, en je resultaten delen met de wereld.

4.) Zorg voor een oneerlijke voorsprong, op deze manier

5.) Bouw aan een goede werkrelatie met een goede jurist, iemand bij wie je je goed voelt

En laat je voorlichten over wat je kunt doen in volgende gevallen. Just in case.