Berichten in LEERGANG ONLINE COMMUNICATIE
Authenticiteit in e-learning
Regelmatig krijg ik de vraag of iemand in mijn plaats een training mag geven in de door mij ontwikkelde Leergang Online Communicatie & Social Media. Want 'het is toch wel heel erg veel werk, en er zijn meer experts dan jij alleen'. Tja, het is inderdaad veel werk en ja, er zijn meer experts dan ik alleen. Af en toe vraag ik dan ook experts om samen met mij een podcast of video op te nemen. Als 'expert op afstand', die een fractie van zijn of haar kennis deelt voor cursisten. Super vind ik dat! Ik steek er ok altijd weer iets van op, en ik gun de experts graag hun zichtbaarheid. En het is ook een fijne ervaring. Lof alom voor de pro's! En ik kom graag in contact met pro's die expertise te delen hebben. Maar anderen trainingen laten geven voor de leergang, daar kies ik niet voor. Ik zal je vertellen waarom. En nee, het heeft weinig met concurrentie te maken. Wel met iets anders. Authenticiteit. Meer weten (wees gerust, geen salespitch). Lees verder...
Meer lezen
De staat van het communicatievak en online
De afgelopen jaren laat ik er doorgaans geen twijfel over bestaan wat m.i. de staat van het communicatievak is. Op z'n zachtst gezegd 'voor verbetering vatbaar'. Ook daarom ontwikkelde ik de Leergang Online Communicatie & Social Media voor communicatiepro's. Omdat het gewoon echt de hoogste tijd is. Ik spar gelukkig ook met enige regelmaat met vakgenoten. Bijvoorbeeld met Renata Verloop, online communicatiepro in de publieke sector. Een dame die écht weet waar ze het over heeft, en aan wie ik al met grote overtuiging en gerust hart een opdracht heb doorgeschoven. Afgelopen week zaten we samen bij NRC (Nieuw Rotterdams Café in Rotterdam, waar ooit de redactie van - inderdaad - NRC Handelsblad gevestigd was) te lunchen en wisselden ervaringen uit.
Meer lezen
Cursisten blijken creatiever dan ze zelf dachten
Gisteren hadden we eindseminar van alweer de derde reguliere (en vierde officieuze inclusief de pilotgroep) editie van de Leergang Online Communicatie & Social Media. We hadden filmzaal 4 van de hippe en levendige Verkadefabriek in Den Bosch tot onze beschikking, met daarbij een ruime foyer waar we van een geweldige lunch konden genieten. We namen ruim de tijd voor de laatste van vier in real life lessen. Onderwerpen als contentcuratie, Pinterest, blogplatforms, handige online tools voor animatie, blogging en storytelling kwamen aan de orde, een slimmere online salesfunnel, en ook deden we ook een bondige case over publiciteit en crowdfunding rond goede doelen.
Meer lezen
Social media richtlijnen voor professionals
Het kaf van het koren scheiden in social media consultancyland. Social media guru's versus noeste professionals met online visie, inzicht, ervaring en vaardigheid. Ik schreef er vorig jaar al een hartgrondig gemeende blogpost over. En deze zomer deed ik daar nog een schepje bovenop. Omdat het nodig was (en is). Kortom: er is wildgroei, er zijn veel goed bedoelende tweets-uit-handen-nemende digitale redacteuren, en er zijn de alom bekende social media guru's (of ninja's of mavens, whatever). Het is tijd voor natuurlijke selectie. Het moment dat opdrachtgevers zelf enigszins bekend raken met de materie en een match maken van een consultant in relatie tot hun eigen werkwijze en zakelijke ethische inslag. Dan krijg je uiteindelijk de consultant 'die je verdient' en andersom: de consultant krijgt de klant die hij verdient. Ik merk die beweging al wel; als je gewend bent samenwerking aan te gaan met partijen bij wie je je op je gemak voelt en wederzijds, dan is de match vanzelfsprekender...mits de expertise van de online adviseur goed genoeg is...
Meer lezen
We zijn gestart met de leergang
Zo! De kop is eraf. De meeste cursisten hebben zich geregistreerd in de leergomgeving, de introductieles staat online en onze eerste in real life bijeenkomst staat op stapel. Donderdag treffen we elkaar in De Verkadefabriek (hip!) in Den Bosch. Nice, nietwaar? De ervaring leert dat als je blended learning organiseert (in meerdere opzichten), het slim is om elkaar zo snel mogelijk in real life te zien. Hoe technisch en grafisch mooi en nifty je digitale leeromgeving ook mag zijn; je voelt je sneller bij elkaar op je gemak als je een kop koffie drinkt samen. Met name in een leerproces waarin de niveaus best uiteen liggen is het fijn als je verzekerd voelt van het feit dat je vragen niet 'dom' zijn.
Meer lezen