TEDx style business event

 

TEDx conferenties zijn vrijwel altijd boeiend, entertaining en inspirerend, en vaak hebben ze voor lange tijd impact op je. Door wat je hebt geleerd. Door informatie die je heeft verrast. Doordat iemand je heeft uitgedaagd om een volgende stap te zetten. Die informatie reist soms een tijdje met je mee. Mooi vind ik dat. Steeds vaker nodigen organisaties hun eigen medewerkers, relaties en ook experts van buitenaf om hun inzichten te delen op een zelf georganiseerd event in de geest van TEDx. Het doel is om te inspireren op de korte en lange termijn. Dit soort events zijn succesvol als ze voldoen aan enkele voorwaarden.

Geen roeptoeters

Allereerst moeten de gedeelde ideas worth spreading wel daadwerkelijk worth spreading zijn, en samen samen een mooi geheel met nieuwe invalshoeken vormen. Daarbij moet het idee je inspireren je tot het toepassen van de nieuwe informatie in je leven en werk, vandaag en morgen. Ik stond aan beide zijden van de inspiratie: heb genoten van honderden TEDx talks, en heb met mijn talk ook anderen proberen te inspireren. Het gaat altijd om de inhoud. Het is cruciaal dat het niet draait om het pitchen van de spreker of zijn/haar positie, maar om de waarde die je wilt delen. Niemand zit immers te wachten op iemand die alleen zichzelf wil horen roeptoeteren, op applaus zit te wachten, en met medium ideeën komt aanzetten. In deze blogpost nog een aantal handvatten om van je interne event een succes te maken.

tedxinternevent.png

 

Focus op het idee, niet op jezelf

Als je je event programmeert met het oog op waarde bieden voor een ander en voor het gemeenschappelijke belang, is er geen ruimte voor het strelen van ego's. Niets irritanters dan een ongeplande onemanshow moeten faciliteren waarin de spreker het all about him maakt. Applaus is prima en een teken van een nette opvoeding, maar hier gaat het volstrekt niet om. Zodra het idee werkelijk centraal staat, heb je als organisator en/of spreker meer dan voldoende aan het feit dat aanwezigen er zelf iets mee kunnen gaan doen en daar zin in krijgen. En dan komt de blijdschap en dankbaarheid bij hen als vanzelf. De voldoening die je voelt over iets van waarde dat je voor een ander hebt gedaan is - als het goed is - prettiger dan applaus.

Kwaliteit filteren

Het is niet voor niets dat TEDx organisaties zo kritisch zijn in het selecteren van sprekers. Je komt niet zomaar op het podium. Er wordt gekeken naar het overkoepelende thema van de dag, nieuwheid van het idee (of de nieuwe invalshoek van een bestaand idee), toepasbaarheid in het leven van aanwezigen, actualiteit ervan, en meer factoren. Deze criteria voorkomen dat er salespitches op het podium belanden. Dus niets in het genre 'Dus omdat ik zus-en-zo heb meegemaakt kwam ik op dit idee, en dat kun JIJ nu ook, als je het maar gelooft EN vandaag mijn high end product koopt'. Laat het niet toe op je event. Gewoon. Niet. Doen.

BLIK OP DE TOEKOMST

Het feit dat er geen plaats is voor salespitches op een TEDx style podium wil overigens niet zeggen dat er geen business uit kan voortvloeien. Integendeel. De mooiste, meest baanbrekende ideeën (soms ook heel simpele, gemakkelijk uitvoerbare ideeën) vinden vaak in een mum van tijd een investeerder of klanten. Een prachtig voorbeeld hiervan is 'The Ocean Cleanup', het initiatief van destijds TU Delft student Boyan Slat dat vleugels kreeg na zijn talk bij TEDxDelft.

Beter spreken

Als organisator van je eigen event doe je er wijs aan om je sprekers te begeleiden bij hun sprekerschap voor hun talk op je event. Want spreken op een TEDx style event is echt iets anders dan spreken in een bekende business context. Je presentatie staat ten dienste van het idee. Het gaat per definitie niet om jou. Er is weinig tot geen ruimte tot improvisatie, het verloop van het verhaal dat het idee presenteert is essentieel en moet met zorg gecreëerd worden. Dit kost tijd. Het voorbereiden kost ook tijd. Met name(!) als het ervaren sprekers betreft, is het essentieel om hen te begeleiden in wat je van hen verwacht. Het zou jammer zijn als een topspreker net even de plank misslaat omdat de signatuurstijl niet matcht met het moment. Je wilt dat iedereen top presteert en zelf na afloop gelukkig is met het eindresultaat. Mede daarom is het van belang dat de sprekers met wie je in zee wilt gaan voor je event, open staan voor de TEDx style voorbereiding en presentatievorm. Niet door slides heen klikken met een begeleidend praatje. Niet improviseren of vragen aan het publiek wat ze willen leren die dag. En al helemaal geen last minute aanpassingen aan het verhaal maken. Dit klinkt allemaal heel streng, en daar zijn redenen voor. Je wilt niet dat het publiek finaal afknapt op een ad hoc kant-noch-walverhaal van een spreker die eigenlijk zichzelf een beetje had overschat (het kan de beste overkomen). Of een spreker die een geweldig idea worth spreading heeft, maar het net niet pakkend genoeg brengt. Of met een ongelooflijk platgeslagen conclusie komt na een bevlogen verhaal te hebben afgestoken. Iets als 'Dus als je iets moeilijks meemaakt, geloof dan altijd dat er nog een deurtje open staat en zet je hart maar open, dan komt het altijd goed' is ONVERGEEFLIJK.

TIJD

Veel TEDx events worden tot op de minuut gepland. Je weet als spreker vaak al drie weken van tevoren dat je om 16:22 uur aan de beurt bent. Dat voelt ongeveer als een topschaatser die 4 jaar lang toewerkt naar een gouden medaille op de Olympische Spelen. En dat is maar goed ook. Want je bouwt op naar dat ENE moment en je weet waar je aan toe bent. Je bereidt je voor, je richt je energiehuishouding er op in. Je weet wanneer je moet pieken en wanneer je de spanning mag loslaten. Dat vergt enorm veel van je, vooral als je weet dat het publiek wil dat je slaagt, maar het vooral ook VERWACHT.

Krachtiger in kwetsbaarheid

Je hebt iets te verliezen. Als organisator, en ook als spreker. Als je maandenlang werkt aan het samenstellen van je talk, genadeloos eerlijk durft te zijn en door een proces van killing your darlings bent gegaan, dan kun je sterk zijn in kwetsbaarheid op het podium. Je hebt enorm je best gedaan om iets van waarde mee te geven, je hebt het idee en de voorbereiding van het presenteren ervan alle zorg gegeven. Je durft te staan voor je idee. Het durven delen is dan prachtig en eng. En er is geen andere manier. Als je een TEDx style event wilt organiseren, houd dan rekening met dit proces voor je sprekers. Het kost tijd om iets goeds neer te zetten. Meer tijd dan een 'gewone' zakelijke presentatie. Veel meer tijd. Als je hier mensen uit je eigen organisatie voor braagt, faciliteer hen dan tijd om hier aan te werken. En als je echt iets moois wilt, faciliteer hen dan ook spreakerscoaching. Als je zelf spreker bent en je maakt deel uit van een TEDx style event, probeer je dan ook in te leven in de positie van de organisator. Iedereen heeft iets te verliezen, en iedereen wil er iets moois van maken, in authentieke, krachtige kwetsbaarheid.

Het onafhankelijke oog

Als je een TEDx style event wilt faciliteren, laat je dan begeleiden door iemand van buitenaf. Als curator van kwaliteit. Niet zelden hebben we blinde vlekken voor onze eigen favoriete projecten of onderwerpen, en wordt de samenstelling van een programma hierdoor gekleurd. Je kunt dit ondervangen door een overkoepelend thema te kiezen en hier sprekers en subthema's bij te vinden. Probeer niet het programma in je eentje samen te stellen. Je weet samen écht meer dan alleen, je kent samen écht meer mensen, bronnen en ideeën dan alleen, en je maakt samen écht een boeiender programma dan alleen. Promise.

Mooi georganiseerd

Wat fijn is aan veel TEDx events, is dat het als bezoeker ook echt voelt alsof je er even helemaal uit bent. Je bent uit je dagelijkse werkcontext gehaald. Vanuit je stoel in Wonderland ben je ontvankelijker voor verfrissende inzichten. Je hersenen functioneren frisser en beter. Het loont absoluut de moeite om hier aandacht, tijd en geld aan te besteden. Aandacht en tijd om de moeite te nemen om je event een eigen sfeersignatuur te geven, en geld omdat kwaliteit iets mag kosten. Werk je met sponsoren, dan kun je hen dit uitleggen. Een spraakmakend event mag een spraakmakende sfeer hebben, zodat er nadien 'spraak over gemaakt' wordt. Nog belangrijker is dat mensen zich prettig voelen op het moment zelf. Zodat de nieuwtjes zo goed mogelijk landen tijdens het event. Je ontwerpt een ervaring. En iedereen is er een schakeltje in. Iedere spreker, iedere helpende vrijwilliger, iedere gast, ieder kopje koffie, ieder boek, ieder broodje, en jij. Alles doet ertoe.

Noem het zoals je wilt...

...maar zorg dat kwaliteit bovenaan staat. Of je het nu een TEDx style event noemt of iets anders, dat mag je vanzelfsprekend helemaal zelf weten. Probeer iets te kiezen dat aansluit bij de belevingswereld van de ander, en van jezelf.

Wil je meer weten over het organiseren van dit soort events, of er hulp bij krijgen? Dat kan.
>> Laat me je helpen om je eigen TEDx style event te organiseren
>> Boek me als spreker over dit onderwerp
>> Lees mijn boek Live Your Talks. Ik schreef het om sprekers te helpen voorbereiden op hun TEDx talk of andere presentatie, en om hen te laten profiteren van de eerstehands, openhartige ervaringen van TEDx sprekers (ik en 10 anderen).
>> Stuur me een mailtje met je vraag over jouw event. Ik help je graag.