Tools om je relevante bereik te vergroten via social media

Regelmatig zie ik op Twitter en in Feedly lijstjes met tips, toepassingen en apps om je bereik in social media te vergroten. Heel handig. Er zitten superhandige adviezen bij. Toch zou ik een paar overwegingen mee willen geven voordat je je blind stort op het uitvoeren van alle tips en apps die je voorbij ziet komen, zowel voor owned media (content die je zelf maakt op je site/blog/nieuwsbrief etc.), earned media (retweets en shares) en paid media (social advertising, pay-per-click e.d.). Maar goed, eerst even dit:

Durf te kiezen, draag de gevolgen, stuur bij!

Wat voor iemand anders supergoed werkt, hoeft niet bij jou in te slaan als een bom. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren en gewoontes online. Het ene programma werkt misschien fijner voor de één omdat het er aantrekkelijk uitziet, maar een ander kan er weer volledig op afknappen omdat een bepaald sociaal platform niet goed genoeg is geïntegreerd of omdat de analytics 'slecht' zijn.

Mijn advies: laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden en maak een keuze. Want het is voor de gemiddelde (nou ja, gemiddeld, zo zou ik jou natuurlijk niet willen omschrijven) social media nieuwsverspreider ook geen doen om een reeks aan social media management tools te gebruiken. En dat is okee. Kies één of twee tools en doe het daar voorlopig mee. En bekijk over een x aantal weken hoe het je bevalt. Kijk dan naar het gebruiksgemak, de dagelijkse integratie in je werkzaamheden, de functionaliteiten e.d. Vind je dat het beter kan? Optimaliseer, stuur bij, zet je koers en ga door. 

Ga je voor keiharde cijfers, voor relevantie of een combinatie hiervan?

De combinatie van een groot bereik in een relevant netwerk is belangrijk. Dit netwerk bouw je op. Een relevant netwerk betekent niet: mensen die je niet kent maar die een tweet van je zien en retweeten en je vervolgens vergeten. Een relevant netwerk betekent: een groep mensen met wie je in meerdere of mindere mate duurzaam betrokken bent, die je op je radar hebt staan (en zij jou), en van wie je kort kunt beschrijven wat zij doen en hoe jij iets voor hen kunt betekenen, op wat voor manier dan ook (en andersom).

Op zich is er niets mis met een enorm bereik van een enkel bericht. Het kan je nieuwe contacten opleveren die in de loop van de tijd kunnen uitgroeien tot een waardevol contact in je relevante netwerk. Het één sluit het ander dus niet uit. Maar laat je niet verblinden door uitsluitend grote cijfers: uiteindelijk moeten die cijfers (eh, het waardevolle contact met MENSEN!) bijdragen aan de doelen die jij jezelf gesteld hebt.

Ben je bereid te investeren?

Social media zijn niet gratis. Wie je dat op de mouw heeft gespeld, heeft een fabeltje verteld. Actief zijn in sociale media kost tijd, inzet en gezond verstand. En geld. Als je gebruik wilt maken van meer dan alleen de basic functionaliteiten van platforms als HootSuite of Buffer, dan moet je er een bedrag(je) voor neertellen. Omdat de kwaliteit dat waard is. Die functionaliteiten helpen je een relevant netwerk op te bouwen. Het zijn geen astronomische bedragen, en dat maakt het haalbaar voor een breed publiek. En dat is goed. Want zo kun je meer sturen op resultaat. En dat deugt. Maar dat betekent wel dat je moet investeren. In tijd, inzet en geld. Met je gezonde verstand. Dat dan weer wel.

Welke tools kun je dan gebruiken?

Er is een keur aan social media bereikvergroters (3x woordwaarde ;-)). Denk bijvoorbeeld aan...

Buffer
Is het handig? Ja, het is handig. De ingebrouwde statistiekentracker van Buffer is erg handig. Je ziet in éénoogopslag of je retweets en shares hebt, en hoeveel. Je kunt ook tweets en Facebookposts inplannen. Doe ik eigenlijk vrijwel nooit, maar voor de liefhebbers: het kan. Ook gaaf in Buffer: je kunt kiezen welke URL-verkort-service je wilt gebruiken. En als je al een Bit.ly-account hebt (als je die niet hebt, regel dat gratis, je kunt er ook verkorte URL's mee personaliseren!), dan kun je deze service gratis en voor niets integreren in de Buffer interface, en per bericht bepalen hoe je link eruit komt te zien (afgekort of niet).
Is het gratis? Ja, maar alleen de basic versie. Als je meer social media accounts wil beheren dan alleen je Twitteraccount en een Facebookpagina, dan betaal je daar een jaarlijks bedrag van 102 dollar voor.

HootSuite
Is het handig? Ja, het is handig. Al jaren. Als je betaalt voor je Hootsuite account (ca. 8,99 dollar per maand), kun je een fors aantal accounts toevoegen en beheren. Wat echt superhandig is: de kolommen met op maat gemaakte zoektermen. Hiermee blijf je altijd op de hoogte van dingen die jou interesseren. Geniaal. Daar staat tegenover dat de statistieken iets minder geavanceerd zijn dan in Buffer. Maar hey. Je bent wel op de hoogte!

List.ly

Een lijstje maken van nuttige bronnen voor je lezers? Met content die je zelf gemaakt hebt (of content van anderen die je op prijs stelt? En dat dat lijstje dan ook embedded zichtbaar is op je blog of site? Je doet 't met List.ly. Je registreert je voor de basic versie met je Twitter-account of met je Facebook-account.


Facebook Sponsored Posts

Je kunt niet alleen je netwerk vergroten op Facebook door adverteren (en/of kattenvideo's te delen ;-)). Je kunt ook je waardevolle artikelen meer in de kijker werken door hier een sponsored post van te maken. Dat betekent dat je ervoor betaalt dat meer mensen jouw bericht zien. Met andere woorde: native advertising. Een mooie oplossing voor berichten die echt handige informatie bevatten en waarmee je conversie wilt bereiken. Je herkent sponsored posts aan het woord 'Sponsored' of 'Gesponsord' rechtonderaan menig Facebookbericht.

Sponsored tweets

Weer een manier om native ads te verspreiden. Daar lees je hier alles over. Maar wee je gebeente als je alleen iets doodsaais tweet als 'Op de hoogte blijven van ontwikkelen bij [jouw bedrijfsnaam]? Abonneer je op onze nieuwsbrief!'.  Geloof me, op dat soort berichten zit Echt Helemaal Niemand op te wachten. Iets creatiever graag. En dan: ja, kan handig zijn om je bereik te vergroten. Dat dan weer wel.

En als je eenmaal een goed relevant netwerk hebt? Hoe bedien je die mensen?

Nog steeds met dezelfde tools. En met je e-zine. The money is in the list, zegt men weleens. En men heeft daar hartstikke gelijk in. Als je doel is: 'meer opdrachten krijgen in je vakgebied', en je hebt gerelateerde informatie gedeeld op je blog, via je tweets en facebookposts, op LinkedIn, Google+, Ello en heaven knows where else, dan heb je vast een aantal nuttige contacten aan je gebonden. Degenen die zich hebben geabonneerd op je digitale nieuwsbrief kun je extra van dienst zijn. Die manier van contact leidt vaker tot conversie dan een tweet op zich.

Native penny for your thoughts? ;-)